top of page
  • Foto van schrijverNancy van den Heuvel

Het ene paasbrood is het andere niet!


Paasbrood die je zelf hebt verdiend
paasbrood

In mijn ruim 20 jarige loopbaan met het werken met mensen (die extra aandacht behoeven) heb ik zo’n 6 jaar terug de kracht van inclusie ontdekt.

Als ik vertel dat ik als inclusiedeskundige werk om zo mensen, die voelen dat ze van de samenleving af staan, weer in de samenleving te krijgen zegt iedereen “wat een mooi werk heb je toch.”

Maar wat het inhoudt, is voor sommigen lastig te begrijpen. Laat staan voelen waarom het zo’n verschil maakt ten opzichte van bijvoorbeeld integratie. Integratie is participeren binnen beschutte werkplekken en dagbesteding, inclusie is jouw talent inzetten in de samenleving.

Deze tekening laat het verschil zien.


Inclusie heeft een andere impact dan integratie
Uitleg inclusie

Ik ga het jullie uitleggen aan de hand van een verhaal.


Jos is een man van midden 40.

Door een ongelukkige val uit een gebouw heeft Jos niet aangeboren hersenletsel opgelopen. Jos was net 2 jaar aan het werk toen het gebeurde. Een avondje baldadigheid uithalen met vrienden liep gruwelijk mis af. Zijn werk kon hij niet meer opbrengen. Jos kwam thuis terecht. Werd van een actief in het leven staande man een afhankelijke patiënt, aldus Jos.

Jos zijn zelfvertrouwen kelderde naar beneden en zijn grote groep vrienden werd flink minder. Zijn wereld werd klein.

Jos werd depressief en kreeg van de huisarts medicatie hiervoor.


Zijn ouders kwamen trouw iedere dag langs om te kijken of het goed ging met Jos. Na een paar jaar werd Jos een boze vent! Hij schreeuwde om het minste of geringste en vooral zijn ouders die zo goed voor hem zorgden kregen er vaak van langs. Het werd voor zijn ouders steeds meer een opgave om langs te gaan. Ze vroegen zich af waarom Jos zo ondankbaar was, ze deden alles voor hem, en nog leek hij niet tevreden.

De huisarts kwam weer langs en Jos kreeg een pilletje erbij om zijn agressie wat in te dammen. Zo, nu was het weer beter hanteerbaar om voor Jos te zorgen. Zijn moeder was zo blij dat hij weer wat rustiger was, dat ze hem aanmeldde bij een fonds om in aanmerking te komen voor extra’s. Hij kreeg met kerst een doos met allerlei lekkers. Met Pasen kwamen ze ook speciaal langs om hem van een heerlijk paasbrood te voorzien van de bakker. Jos nam het brood aan, maar het paasbrood bleef meestal onaangeroerd op het aanrecht liggen.

Een paar maal hebben ze Jos geprobeerd over te halen om overdag wat te doen. Dit zou namelijk goed voor hem zijn. Meestal ging hij een paar keer om vervolgens mopperend op de bank te belanden en daar te blijven.

Totdat Jos het aanbod kreeg om mee te doen aan mijn inclusietraject. Jos ging er netjes naartoe.

Er werd aan Jos gevraagd waar hij goed in is en waar hij dat zou kunnen doen. Jos kreeg in de groep de ruimte om zijn dromen te bespreken. En Jos ging weer meedoen! In de groep hielp hij de andere deelnemers en luisterde naar hen. Jos voelde zich niet meer een patiënt, maar een man die talenten heeft. Talent waarmee hij een ander een plezier kan doen.

Ik liet hem merken dat ik vertrouwen in hem en zijn kunnen had. Door dit te ervaren kreeg zijn vertrouwen in eigen kunnen weer een boost en vond Jos de moed terug om zijn talent te ontdekken en zichtbaar te maken in de samenleving. Samen bezochten we een plek waar hij zijn talent in kon zetten.


Het viel zijn omgeving op dat Jos begon te veranderen. Hij was meer aan het lachen en was minder snel boos. Jos hoefde niet herinnerd te worden dat het tijd was om aan de slag te gaan. Na een tijdje besprak Jos met me dat hij zijn medicatie had gestopt. Hij voelde zich niet meer boos en depressief. De keer erop kwam hij met een grote glimlach thuis. Hij had een paasbrood onder zijn arm. Dit keer had hij het zelf verdiend! Door het geven van zijn talent, kreeg hij er een paasbrood voor terug. Het was voor hem het lekkerste paasbrood dat hij ooit had geproefd. Door het wederkerige contact komt de balans van geven en nemen in harmonie. Wat essentieel is voor iemands welbevinden.

Ik weet dat ieder mens van betekenis wil zijn!

Bel voor informatie als je wilt overleggen wat mijn mogelijkheden zijn. Ik kijk met alle plezier mee naar de mogelijkheden.

Graag tot ziens,

Nancy van den heuvel

0644150859

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page